Zatrucia – badanie wielokierunkowe - Mishra, Pradeep K.; Kulkarni, Rashmi; Sane, Mandar R.; Deshpande, Ajit; Kushwah, Manish (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2016)
Cel pracy: Ustalenie profilu demograficznego, cech klinicznych oraz analiza trucizny w warunkach klinicznych. Badanie przeprowadzono w Sri Aurobindo Medical College oraz w PG Institute w Indore (stan Madhya Pradesh). Łącznie przeanalizowano 75 przypadków zatruć pod kątem danych demograficznych, parametrów życiowych (ciśnienie krwi, puls, tętno, źrenice itd.), cech klinicznych (np. wymioty, ślinienie, przytomność itd.), rodzaju trucizny oraz jej analizy. Wynik i: Zatrucia występowały częściej w grupie osób w wieku 15–25 lat, częściej u mężczyzn niż u kobiet oraz u wyznawców hinduizmu. Dochodziło do nich głównie na obszarach wiejskich oraz u osób żyjących w związkach małżeńskich. Większość pacjentów zwolniono do domu po przeprowadzeniu odpowiednich procedur terapeutycznych i udzieleniu porady, u większości stwierdzono zmienione parametry życiowe i cechy kliniczne. Ocenie poddano związki fosforoorganiczne oraz fosforek glinu. Wnioski: Działania profilaktyczne należy realizować poprzez edukację, odpowiednie doradztwo, wspieranie ośrodków informacji o zatruciach i tworzenie oddziałów toksykologicznych w szpitalach.