Spożywanie alkoholu wśród lekarzy stażystów w Polsce - Purandare, Barbara; Eder, Piotr; Lewicka-Rabska, Agnieszka; Pawlaczyk, Mariola (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2017)
Wprowadzenie : Nadmierne spożywanie alkoholu jest problemem często pojawiającym się wśród studentów medycyny i absolwentów studiów medycznych już na początku praktyki zawodowej. Celem niniejszego badania była ocena problemu picia alkoholu przez polskich lekarzy stażystów. Materiał i metody : Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Dane zebrano za pomocą anonimowej ankiety od 245 lekarzy stażystów (96% zwrotów ankiet). Pytania dotyczyły struktury spożycia alkoholu i obciążeń związanych z pracą zawodową. Cztery pytania zostały zaczerpnięte z testu przesiewowego CAGE (Cut down, Annoyed, Guilty, Eye-opener). Wyniki: Wśród badanych 14 osób było absty¬ nen¬ tami. Kobiety spożywały mniej alkoholu dziennie (p < 0,0001). Upicie prowadzące do stanu utraty świadomości w ciągu ostatniego miesiąca deklarowało 15,6% badanych, częściej młodych i mniej obciążonych obowiązkami zawodowymi. Spożywanie większej ilości alkoholu na stażu niż w czasie studiów podało 31% mężczyzn i 18% kobiet. Wyniki testu CAGE wskazują na wysokie prawdopodobieństwo występowania problemów alkoholowych u 13% badanych. Omówienie : Prawie 95% badanych deklarowało, że spożywa alkohol. Spożycie alkoholu wzrosło w trakcie stażu głównie u mężczyzn. Wyniki testu CAGE wskazują, że ryzyko rozwoju poważnych problemów związanych z alkoholem jest wśród polskich stażystów mniejsze niż u lekarzy stażystów z Niemiec. Wpływ na nadużywanie alkoholu mają płeć i młodszy wiek. Długi czas pracy i obciążenie życiem prywatnym wpływały na zmniejszenie ilości spożywanego alkoholu. Wnioski : Badanie potwierdziło ryzyko nadmiernej konsumpcji alkoholu przez polskich lekarzy stażystów oraz potrzebę opracowania programów oferujących im wsparcie psychologiczne i pomoc w pierwszych miesiącach pracy zawodowej.