Współczesne koncepcje opieki pielęgniarskiej - T. Szewczyk, Maria (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W świetle współczesnej praktyki pielęgniarskiej i istniejących trendów duże znaczenie przypisuje się optymalizacji jakości opieki. Zmieniające się jakościowo potrzeby zdrowotne implikują do wdrażania nowych form i metod pracy. Uniwersalną metodą pracy pielęgniarskiej, wywodzącą się z naukowego podejścia do rozwiązywania problemów i dostosowaną do indywidualnych potrzeb i wymagań chorego, jest proces pielęgnowania – złoty standard postępowania pielęgniarskiego. Duże znaczenie w pielęgniarstwie, poza procesem pielęgnowania, przypisuje się zorganizowanemu systemowi opieki – primary nursing – oraz modelom opieki pielęgniarskiej.