Ocena wspólnego leczenia pacjentów Oddziału Intensywnej Terapii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku z Ośrodkami Medycyny Paliatywnej w latach 2011–2016 - Kościuczuk, Urszula; Jakubów, Piotr; Kosel, Juliusz; Siemiątkowski, Andrzej; Kosierkiewicz, Paweł (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Wstęp : Zasady medycyny paliatywnej mają charakter interdyscyplinarny. Na oddziale intensywnej terapii w przypadku chorych z nieodwracalnym procesem chorobowym, z negatywnym rokowaniem co do poprawy stanu zdrowia oraz w sytuacjach terapii daremnej prowadzone są elementy opieki paliatywnej. Konsekwencją działania na oddziałach intensywnej terapii jest dążenie do przekazania pacjenta do ośrodków medycyny paliatywnej. Postanowiono zbadać współpracę dużego klinicznego oddziału intensywnej terapii z ośrodkami hospicyjno-paliatywnymi. Cel pracy : Analiza pacjentów hospitalizowanych na Oddziale Intensywnej Terapii (OIT) Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku i przekazywanych do ośrodków medycyny paliatywnej (OMP) w okresie od 1.01.2011 r.. do 31.12.2016 r. Materiał i metody : Retrospektywnej ocenie poddano dane uzyskane z dokumentacji medycznej. W odniesieniu do pacjentów przekazanych do OMP odnotowano informacje: rozpoznanie główne i współistniejące, czas hospitalizacji, przygotowanie do opieki paliatywnej. Wyniki: Hospitalizowanych na OIT było 2755 pacjentów, z czego 48 chorych (1,74%) zostało przekazanych do OMP. Wykazano znamienny wzrost liczby pacjentów przekazywanych w latach 2014, 2015 i 2016 (p < 0,005). Najczęstszym wskazaniem do opieki paliatywnej była przewlekła niewydolność oddechowa i odnotowano istotne zwiększenie liczby pacjentów wymagających opieki paliatywnej z tego powodu w latach 2015 i 2016 (p < 0,005). Wnioski : Zasady medycyny paliatywnej na OIT są realizowane najczęściej wobec pacjentów z przewlekłą niewydolnością oddechową. Przeprowadzone badanie wskazało na dużą potrzebę współpracy z OMP w zakresie opieki wobec tej grupy chorych. Opublikowanie aktów prawnych dotyczących wskazań do opieki paliatywnej usprawniło współpracę pomiędzy ośrodkami.