Świadomy jak pacjent z apką w telefonie - Kornowska, Ligia (Menedżer Zdrowia, 2017)
Zgodnie z utartym twierdzeniem cała opieka zdrowotna musi koncentrować się na pacjencie. Jeśli więc zmienia się charakter pacjenta oraz jego stosunek do leczenia i swojego zdrowia, to wymusi to również przemodelowanie całego systemu ochrony zdrowia. Zastanówmy się, jaki będzie pacjent przyszłości i jaki będzie miał wpływ na poszczególnych uczestników sektora.