W jakim kierunku podąży sieć? - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2017)
Od października szpitale zaczną działać w zmienionym otoczeniu prawnym. Powstanie sieć szpitali z nieco skomplikowanym systemem rozliczeń, częściowo bazującym na ryczałcie, a częściowo na odrębnym finansowaniu. Szpitale i oddziały poza siecią zostaną poddane procedurze konkursowej. Część poradni specjalistycznych znajdzie się w sieci i będzie rozliczana ryczałtowo, inne, poza nią, będą rozliczane jak do tej pory – w systemie fee for service . Już teraz trudno się w tym połapać i prawdopodobnie nowe rozwiązanie będzie wymagało korekty. Ale to przecież tylko wycinek systemu.