Pracownik jest sfrustrowany albo… go nie ma - Jędrzejczyk, Tadeusz (Menedżer Zdrowia, 2017)
Nikogo nie trzeba przekonywać, że to, w jaki sposób działa system opieki zdrowotnej zarówno na poziomie mikro, jak i makro, zależy przede wszystkim od ludzi. O ile na przykładzie wielu podmiotów leczniczych można zauważyć inicjatywy zmierzające do rozwoju w tym obszarze, o tyle nasz „system” w coraz większym stopniu zawodzi. W efekcie mamy pogłębiającą się frustrację pracowników i coraz większy, chociaż zróżnicowany wewnętrznie, niedobór kadr.