Potrzeba domowej opieki geriatrycznej a funkcjonowanie fizyczne, psychiczne i społeczne osób po 65. roku życia - Dziechciaż, Małgorzata; Wróblewska, Izabela M.; Talarska, Dorota; Chmielewski, Jarosław; Filip, Rafał; Szpringer, Monika (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie: Wzrost odsetka seniorów w społeczeństwie stawia nowe zadania przed systemem opieki zdrowotnej. Cel pracy: Ocena zapotrzebowania na domową opiekę geriatryczną wśród osób po 65. roku życia mieszkających na wsi w zakresie ich funkcjonowania fizycznego, psychicznego i społecznego. Materiał i metody: Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego i obserwacji bezpośredniej. Posłużono się narzędziami badawczymi, takimi jak skala Barthel, skala Lawtona, Skrócony test sprawności umysłowej wg Hodkinsona, Geriatryczna skala oceny depresji oraz autorskim kwestionariuszem wywiadu. Kryterium kwalifikacji do domowej opieki geriatrycznej było uznanie pacjenta za geriatrycznego. W badaniu wzięły udział 504 (329 kobiet, 175 mężczyzn) osoby w wieku od 66 do 94 lat (średnia 77,41 roku). Wyniki: Do domowej opieki geriatrycznej zakwalifikowało się istotnie więcej kobiet niż mężczyzn (38,30% kobiet, 25,14% mężczyzn) (p < 0,01). Średni wiek respondentów zakwalifikowanych do domowej opieki geriatrycznej był wyższy niż pozostałych badanych (81,94 vs 75,10 roku) (p < 0,001). Badani zakwalifikowani do domowej opieki geriatrycznej częściej byli owdowiali (p < 0,001), mieli wykształcenie niepełne podstawowe (p < 0,001) oraz istotnie częściej mieszkali samotnie (p < 0,05). U respondentów spełniających kryteria kwalifikacji do objęcia domową opieką geriatryczną występowała większa liczba jednostek chorobowych, stwierdzono u nich gorszą sprawność w wykonywaniu podstawowych i złożonych czynności dnia codziennego oraz gorszy stan poznawczy i emocjonalny (p < 0,001) niż u pozostałych badanych. Wnioski : Do domowej opieki geriatrycznej kwalifikowała się ponad 1/3 seniorów mieszkających na wsi. Determinantami zapotrzebowania na domową opiekę geriatryczną były: wielochorobowość, niesprawność w funkcjonowaniu czynnościowym, emocjonalnym i poznawczym, postępujący wiek, płeć żeńska, niski poziom wykształcenia i wdowieństwo.