Dwuzadaniowe ćwiczenia funkcjonalne jako efektywny sposób poprawy równowagi dynamicznej osób z niepełnosprawnością intelektualną – kontynuacja projektu - Mikołajczyk, Edyta; Jankowicz-Szymańska, Agnieszka (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Zaburzenia równowagi są powszechne u osób z niepełnosprawnością intelektualną (ID). Cel pracy : Celem kontynuowanych badań jest sprawdzenie, czy wydłużenie programu dwuzadaniowych ćwiczeń o charakterze funkcjonalnym z wykorzystaniem niestabilnego podłoża o kolejne 12 tygodni wpłynie na zmianę poziomu równowagi dynamicznej młodzieży z ID, a także jak będą kształtować się te zmiany po zaprzestaniu ćwiczeń po 8-tygodniowym okresie wakacji. Materiał i metody : Siedemnastu uczestników z ID w wieku 14–16 lat przez kolejne 12 tygodni wykonywało ćwiczenia funkcjonalne w warunkach niestabilnego podłoża (grupa E), a 17 osób z ID stanowiło kontrolę (C). Równowagę dynamiczną oceniono trzykrotnie: po pierwszym etapie ćwiczeń (badanie 2.), po kolejnych 12 tygodniach (badanie 3.) i po 8-tygodniowym okresie wakacji (badanie 4.). Wykorzystano platformę stabilometryczną ALFA AC International East. Wyniki: Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic w grupie E pod względem równowagi dynamicznej pomiędzy badaniem 2. a badaniem 3. Jednak średnie wartości wszystkich parametrów w grupie E w badaniu 3. były nieznacznie lepsze niż w badaniu 2. i istotnie lepsze niż w grupie C. Nie wykazano istotnych statystycznie różnic w grupie E pomiędzy badaniem 3. a badaniem 4. Wnioski : Wydłużenie udziału w programie pozwoliło utrwalić równowagę dynamiczną. Przerwanie ćwiczeń na okres 8 tygodni spowodowało spadek poziomu równowagi, chociaż wyniki wciąż były lepsze niż na początku projektu. Dwuzadaniowe ćwiczenia oparte na aktywnościach dnia codziennego połączone ze stymulacją reakcji równoważnych mogą poprawić równowagę dynamiczną osób z ID, ale powinna ona być wciąż stymulowana.