Styl życia związany ze zdrowiem i jakością życia dziewcząt w okresie dojrzewania w świetle kwestionariusza KIDSCREEN-52 - Nowak-Starz, Grażyna; Zięba, Ewa (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Styl życia każdego człowieka w dużym stopniu determinuje jego zdrowie. To, co młody człowiek wniesie w swoje dorosłe życie, jest niezwykle ważne dla niego samego i następnych pokoleń. Cel pracy: Zbadanie związku pomiędzy stylem życia związanym ze zdrowiem a jakością życia dziewcząt w świetle kwestionariusza KIDSCREEN-52. Materiał i metody : Przebadano 122 dziewczęta ze środowiska miejskiego i wiejskiego z zaburzeniami miesiączkowania oraz 240 dziewcząt bez zaburzeń w stanie zdrowia i rozwoju. Badanie przeprowadzono u pacjentek Publicznej Poradni Ginekologicznej dla Dziewcząt w Kielcach oraz dziewcząt uczęszczających do szkół podstawowych oraz gimnazjum. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz następujące narzędzia badawcze: kwestionariusz KIDSCREEN-52, ankietę własnej konstrukcji, wskaźnik masy ciała oraz wskaźnik Rohrera. Wyniki : Zbadano jakość życia i stan zdrowia dziewcząt z zaburzeniami miesiączkowania (grupa I) oraz dziewcząt bez zaburzeń w stanie zdrowia i rozwoju (grupa II) zarówno ze środowiska miejskiego, jak i wiejskiego. Po uwzględnieniu takich zmiennych, jak wiek badanych oraz środowisko zamieszkania, stwierdzono, że dziewczęta młodsze (13–14 lat) z grupy I i II ogólnie gorzej postrzegają własne zdrowie (p < 0.001). Wraz z wiekiem w obu badanych grupach I i II (15–16 lat) obserwuje się większy odsetek dziewcząt, które postrzegają pozytywnie własną osobę, co przekłada się na wzrost ich samooceny dotyczącej zdrowia. Wnioski : Zastosowanie subiektywnych wskaźników zdrowia w ocenie jakości życia związanej z okresem adolescencji pozwala określić choroby i zaniedbania w opiece nad populacją w wieku rozwojowym.