Komorowe zaburzenia rytmu serca u kobiety w ciąży – implikacje kliniczne - Nowak, Ewelina; Janion, Marianna; Wencel-Wawrzeńczyk, Agnieszka; Sikorski, Marek; Wojarska, Izabela (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Fizjologiczne zmiany zachodzące w ciąży, w czasie porodu oraz połogu mogą się przyczyniać do występowania oraz nasilenia zaburzeń rytmu serca. Nie ma wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa i skuteczności postępowania farmakologicznego u kobiet w ciąży. Arytmie wywołane ciążą rzadko wymagają wdrożenia farmakoterapii. Należy zwrócić uwagę na fakt, że leki antyarytmiczne w większości są przeciwwskazane w ciąży. Gdy konieczne jest leczenie, najczęściej wykorzystywane są -adrenolityki lub antagoniści wapnia – werapamil, który nie ma działania teratogennego, jednak przenika do mleka matki. W pracy przedstawiono przypadek kobiety bez strukturalnej choroby serca, w trzeciej ciąży z łagodną arytmią komorową, bardzo źle tolerowaną klinicznie.