Computed tomography angiography for imaging results of neochordal mitral valve repair - Zwoliński, Radosław; Marcinkiewicz, Anna; Szymczyk, Konrad; Drożdż, Jarosław; Jaszewski, Ryszard; Jegier, Bogdan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp : Niedomykalność mitralna na tle zwyrodnienia stanowi obecnie najczęstsze wskazanie do plastyki zastawki mitralnej. Cel : Ocena średnio odległych wyników plastyki mitralnej za pomocą angiografii tomografii komputerowej (CTA). Materiał i metody : Angiografia tomografii komputerowej bramkowana EKG bez modulacji została zastosowana u 10 pacjentów, z czego wyniki przedstawiono dla 3 pacjentów. Wszystkich chorych operowano z powodu ciężkiej degeneracyjnej niedomykalności mitralnej zdefiniowanej według klasyfikacji Carpentiera. Wyniki : Plastyka sztucznymi strunami ścięgnistymi pomiędzy wypadającym segmentem a odpowiadającym mięśniem brodawkowatym obejmowała użycie od 1 do 3 podwójnych loop. Dodatkowo zszyto clefty płatków, a plastykę uzupełniono wszczepieniem pierścienia. Angiografię tomografii komputerowej wykonano 20–24 miesiące po operacji. Skany w długiej osi uzyskane w środkowej fazie skurczu były najbardziej przydatne. Skany wysokiej jakości obrazujące szczegółowo zastawkę mitralną wraz z jej składowymi uzyskiwano w przypadku pacjentów bez otyłości, ze stosunkowo małym wymiarem przednio-tylnym klatki piersiowej, z wolnym, zatokowym rytmem serca oraz dobrą kurczliwością mięśnia sercowego. Ocena zastawki mitralnej obejmowała obecność zwapnień, zwłóknień i pogrubienia płatków. Oceniono ponadto miejsce wszycia sztucznych strun, kooptację płatków i położenie mięśni brodawkowatych. Zobrazowano pierwotne i wtórne struny ścięgniste oraz sztuczne nici ścięgniste. Wnioski : Angiografia tomografii komputerowej pozwala z dobrym efektem ocenić średnio odległe wyniki plastyki zastawki mitralnej z użyciem sztucznych strun ścięgnistych w wybranej grupie pacjentów.