Surgical treatment for pulmonary aspergilloma – early and long-term results - Kasprzyk, Mariusz; Pieczyński, Kornel; Mania, Krystian; Gabryel, Piotr; Piwkowski, Cezary; Dyszkiewicz, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp: Grzybniak kropidlakowy płuca stanowi trudny problem terapeutyczny ze względu na niewielką skuteczność leczenia zachowawczego oraz duże ryzyko wystąpienia powikłań po leczeniu chirurgicznym. Cel: Analiza wyników wczesnych i odległych leczenia chirurgicznego grzybniaka kropidlakowego płuca. Materiał i metody: W latach 2005–2015 49 chorych leczono operacyjnie z powodu grzybniaka kropidlakowego. U 85,7% pacjentów występowały objawy, w tym u 53% nawracające krwioplucia. 24,5% było wcześniej leczonych immunosupresyjnie lub przebyło chemioterapię. Grzybniaki złożone stanowiły 79,6% przypadków. Badanie serologiczne na obecność antygenu Aspergillus było dodatnie w 10,2% przypadków, a obecność strzępków grzyba w popłuczynach oskrzelowych stwierdzono u 18,5% pacjentów. U 59,2% chorych ryzyko operacyjne oceniono jako ASA 3. U 37 chorych wykonano lobektomię, u 3 pneumonektomię, u 7 resekcję klinową, u 1 częściową dekortykację płuca i u 1 kawernostomię. Wyniki : Śmiertelność w czasie hospitalizacji wyniosła 4,1%. Powikłania pooperacyjne wystąpiły u 63,3% chorych. Do najczęstszych powikłań należały: przedłużony przeciek powietrza (26,3%), zaburzenia rytmu serca (20,4%), resztkowa komora odmowa (16,3%), niewydolność oddechowa wymagająca przedłużonej wentylacji (14,3%), niedodma płuca (12,3%) i krwawienie wymagające retorakotomii (12,3%). Spośród 3 chorych, u których wykonano pneumonektomię, 1 zmarł w okresie pooperacyjnym, u 2 wykonano retorakotomię z powodu krwawienia, wszyscy wymagali przedłużonej wentylacji. W okresie obserwacji zmarło 2 chorych, u żadnego z chorych po zabiegu resekcyjnym nie stwierdzono nawrotu grzybicy. Wnioski : Ze względu na duże ryzyko wystąpienia powikłań leczenie chirurgiczne grzybniaka płuca należy ograniczyć do chorych z objawami choroby, u których można wykonać lobektomię. Wyniki odległe leczenia operacyjnego są dobre, u większości chorych ustępują dolegliwości, a odsetek nawrotów grzybicy jest znikomy.