Complex corrective procedure in surgical treatment of asymmetrical pectus excavatum - Pawlak, Krystian; Gąsiorowski, Łuksasz; Dyszkiewicz, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Cel : W pracy przedstawiono analizę wczesnych i odległych wyników chirurgicznego leczenia asymetrycznej klatki piersiowej lejkowatej przy zastosowaniu operacji złożonej łączącej elementy metody Ravitcha i metody Nussa w tym samym znieczuleniu ogólnym. Materiał i metody: Osiemdziesięciu spośród 938 pacjentów operowanych od 2002 do 2013 r. z powodu klatki piersiowej lejkowatej, 67 płci męskiej i 13 płci żeńskiej w wieku od 11 do 49 lat (średnio 19,2 roku) poddano leczeniu operacyjnemu metodą złożoną. Podczas zabiegu w pierwszej kolejności zwykle wykonywano procedurę Nussa (u 35 pacjentów wszczepiono jedną płytkę korekcyjną, natomiast u 45 pacjentów dwie). W przypadku niezadowalającego efektu kosmetycznego po wszczepieniu implantów rozpoczynano dodatkowo procedurę Ravitcha. Płytki korekcyjne były planowo usuwane po 3 latach. Wyniki: Nie obserwowano zgonów we wczesnym okresie pooperacyjnym. Powikłania pooperacyjne, w większości przemijające i niegroźne dla życia, dotyczyły 44 (55%) pacjentów. Najczęstszym objawem był wysięk opłucnowy (21%), który u 50% pacjentów wymagał drenażu opłucnej. Zadowalający i stabilny efekt korekcyjny uzyskano w 88% przypadków. Sześciu pacjentów wymagało powtórnej operacji z powodu nawrotu deformacji. Wnioski : Operacja metodą złożoną jest skuteczną formą leczenia operacyjnego asymetrycznej i zaawansowanej klatki piersiowej lejkowatej. Cechuje ją wysoki odsetek stabilnych i trwałych korekcji. Wykorzystanie płytek korekcyjnych wzmacnia efekt korekcji deformacji. Odsetek w większości przemijających i niegroźnych dla życia powikłań we wczesnym okresie po operacji metodą złożoną jest nieznacznie wyższy w porównaniu z operacją Nussa.