The incidence of aspirin resistance in heart transplantation recipients - Urbanowicz, Tomasz; Komosa, Anna; Michalak, Michał; Mularek, Tatiana; Cassadei, Veronica; Grajek, Stefan; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp: Choroba naczyniowa graftu niesie ze sobą ryzyko zgonu porównywalne ze śmiertelnością z przyczyn infekcyjnych czy związanych z epizodami odrzucania w pierwszych 3 latach po operacji transplantacji serca. Cel: Porównanie oporności na kwas acetylosalicylowy (ASA) u osób poddanych przeszczepowi serca i osób poddanych operacji bezpośredniej rewaskularyzacji mięśnia sercowego jako grupy kontrolnej. Do oceny oporności na ASA zastosowano ASPItest. Materiał i metody : Grupę transplantacyjną stanowiły 24 osoby (20 mężczyzn i 4 kobiety) w wieku średnio 48 ±13 lat poddane procedurze przeszczepienia serca techniką klasyczną Lower-Shumway. Do grupy kontrolnej włączono 24 osoby (19 mężczyzn i 5 kobiet) w wieku 64 ±7 lat poddanych operacji rewaskularyzacji bezpośredniej mięśnia sercowego. Wszyscy pacjenci otrzymywali standardową, dobową dawkę ASA 75 mg. Wyniki : W badaniu ASPItest w grupie transplantacyjnej uzyskano średni wynik 27 ±22 U. Wyniki o wartości powyżej 30 U, wskazujące na oporność na ASA, otrzymano u 8 (34%) pacjentów z wartością średnią 50,3 ±20,6 U. W grupie kontrolnej oporność na ASA potwierdzono u 5 (20%) pacjentów z wartością średnią 43,3 ±6,4 U. Wnioski : Badanie potwierdziło wysoką oporność na ASA zarówno u pacjentów poddanych transplantacji serca, jak i poddanych operacji bezpośredniej rewaskularyzacji mięśnia sercowego.