Chłoniaki pierwotnie skórne – rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego - Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Maj, Joanna; Robak, Ewa; Placek, Waldemar; Wojas-Pelc, Anna; Jankowska-Konsur, Alina; Olek-Hrab, Karolina; Gniadecki, Robert; Rudnicka, Lidia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Chłoniaki pierwotnie skórne to grupa rzadkich rozrostów limfoproliferacyjnych o nie do końca poznanej patogenezie. Do grupy tej należą rozrosty T-komórkowe, B-komórkowe oraz z komórek T/NK. Celem niniejszych rekomendacji jest ułatwienie lekarzom procesu diagnostycznego i terapii pacjentów z tą grupą chorób. Uaktualnione zalecenia są zbieżne z rekomendacjami dla hematologów i onkologów, co pozwoli na ujednolicenie diagnostyki i terapii prowadzonych przez lekarzy wszystkich specjalności. Należy jednak pamiętać, że decyzje terapeutyczne lekarz musi podejmować indywidualnie, w zależności od stanu ogólnego pacjenta, obciążeń internistycznych, przyjmowanych leków, kierując się potencjalną skutecznością i profilem bezpieczeństwa, które mogą być różne u różnych pacjentów.