Kliniczna ocena działania kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu łuszczycy - Adil, Mohammad; Singh, Pramod Kumar; Maheshwari, Kopal (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Kwasy omega-3 są pozyskiwane głównie z olejów rybnych. Jedną z potwierdzonych właściwości tych kwasów jest hamowanie stanu zapalnego. Przeprowadzono dotychczas kilka niewielkich badań, w których stwierdzono skuteczność kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu łuszczycy. Cel pracy . Ocena skuteczności działania kwasów tłuszczowych omega-3 w skojarzeniu z emolientami w leczeniu pacjentów z łuszczycą plackowatą łagodną i umiarkowaną. Materiał i metodyka . Do badania włączono 200 pacjentów z klinicznie rozpoznaną łuszczycą obejmującą poniżej 10% powierzchni skóry. Uczestników podzielono na dwie grupy: A i B. Pacjenci z grupy A przyjmowali doustnie 1800 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie w trzech dawkach podzielonych oraz stosowali parafinę miejscowo na zmiany skórne. Pacjenci z grupy B przyjmowali wyłącznie parafinę. Po upływie 12 tygodni odpowiedź na leczenie oceniono przy wykorzystaniu wskaźnika PASI (Psoriasis Area Severity Index), na podstawie powierzchni skóry objętej zmianami oraz stopnia nasilenia rumienia, nacieku i łuski. Wyniki. Średni wskaźnik PASI zmniejszył się z 7,44 do 3,96 w grupie A oraz z 7,24 do 5,19 w grupie B. Różnica między grupami pod względem wskaźnika PASI, nasilenia rumienia, nacieku i łuski oraz powierzchni zmian skórnych po upływie 12 tygodni była istotna statystycznie. U 44 (46,3%) pacjentów z grupy A i 13 (13,9%) pacjentów z grupy B stwierdzono co najmniej 50-procentowe obniżenie wskaźnika PASI. Wnioski . Kwasy tłuszczowe omega-3 w skojarzeniu z miejscowo stosowanymi emolientami zmniejszają nasilenie łuszczycy, nie wywołując poważnych działań niepożądanych. Analizowane skojarzenie może być przydatne jako terapia wspomagająca inne sposoby leczenia łuszczycy.