Paznokcie pincetowate – początkowy i izolowany objaw skórny tocznia rumieniowatego układowego - Pawar, Manoj Karbhari (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Deformacja w postaci paznokci pincetowatych w przebiegu tocznia rumieniowatego układowego jest zjawiskiem rzadkim. Dotychczas w piśmiennictwie odnotowano zaledwie trzy takie przypadki. Cel pracy . Przedstawienie przypadku paznokci pincetowatych u pacjentki z toczniem rumieniowatym układowym oraz krótki przegląd piśmiennictwa. Opis przypadku. Piętnastoletnia pacjentka zgłosiła się z licznymi bolesnymi zniekształceniami w postaci paznokci pincetowatych, gorączką oraz bólami stawowymi, które utrzymywały się od 6 miesięcy. Badanie przedmiotowe i wyniki badań laboratoryjnych były zgodne z kryteriami diagnostycznymi tocznia rumieniowatego układowego. Po wdrożeniu leczenia ogólnoustrojowego glikokortykosteroidami i lekami przeciwmalarycznymi gorączka i ból stawów ustąpiły, jednak nie uzyskano poprawy stanu paznokci. Wnioski . Paznokcie pincetowate mogą być wczesnym i istotnym objawem tocznia rumieniowatego układowego u niektórych pacjentów.