Dekslansoprazol w praktyce lekarza rodzinnego - Eder, Piotr (Lekarz POZ, 2017)
Inhibitory pompy protonowej są jednymi z najczęściej stosowanych leków w praktyce lekarza rodzinnego. Dekslansoprazol jest nowym preparatem z tej grupy, charakteryzującym się unikatową budową i właściwościami farmakokinetycznymi. W związku z podwójnym uwalnianiem substancji czynnej po przyjęciu jednej dawki leku daje możliwość uzyskania bardziej trwałego zmniejszenia wydzielania kwasu solnego. Ważną zaletą dekslansoprazolu jest brak zależności dawkowania od spożywanych posiłków. W niniejszym opracowaniu zaprezentowano dane dotyczące mechanizmu działania leku, jego skuteczności klinicznej i bezpieczeństwa stosowania.