Uwzględnienie objawów nieprawidłowego przetwarzania słuchowego w terapii dzieci, młodzieży i osób dorosłych - Grzywniak, Celestyna (Lekarz POZ, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie objawów nieprawidłowego przetwarzania słuchowego oraz jego wpływu na funkcjonowanie mózgu, a także zwrócenie uwagi na możliwość wykorzystania tej wiedzy w procesie terapeutycznym. Problemy przetwarzania słuchowego występują u dzieci w postaci różnorakich trudności w uczeniu się, w tym dysleksji i zaburzeń mowy, dykcji, osłabionego napięcia mięśniowego oraz braku pewności siebie i wycofania. U dorosłych obserwuje się słabe rozumienie mowy, mowę niewyraźną, często problemy z samooceną i wycofanie. Objawy te mogą towarzyszyć innym zaburzeniom, takim jak autyzm, zespół Aspergera czy depresja. Wiedza przedstawiona w niniejszym artykule oraz znajomość oddziaływań terapeutycznych i wychowawczych może być pomocna w prawidłowym prowadzeniu terapii. Pokrótce omówiono także teorię profesora medycyny, otolaryngologa Alfreda Tomatisa, który był twórcą treningów słuchowych i nowego nurtu zwanego audio--psycho-fonologią.