Okołooperacyjna opieka nad chorym z nowotworem jelita grubego z uwzględnieniem Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP) - Pytel, Aleksandra; Kuberka, Izabela; Kołtuniu, Aleksandra; Rosińczuk, Joanna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2017)
W pracy przedstawiono propozycję planu opieki pielęgniarskiej nad pacjentem z rozpoznanym nowotworem jelita grubego w okresie okołooperacyjnym na podstawie studium przypadku. Do szczegółowego opisu przypadku wykorzystano schemat wywiadu opracowany przez Radę ds. e-zdrowia w Pielęgniarstwie oraz wskaźniki wyników opieki C-Hobic. Opracowanie planu opieki powstało na bazie terminologii referencyjnej ICNP®, która obecnie odgrywa istotną rolę w rozwoju pielęgniarstwa.