Zaburzenia funkcjonowania węchowego w przebiegu choroby Alzheimera - Śmigórska, Agnieszka M.; Śmigórski, Krzysztof (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2017)
Cel: Celem pracy jest przedstawienie stanu wiedzy na temat utraty sprawności węchowej związanej z patologicznymi zmianami neurozwyrodnieniowymi zachodzącymi w przebiegu choroby Alzheimera. Poglądy : Przedstawiono dane wskazujące, że u osób cierpiących na choroby neurozwyrodnieniowe zaburzenia sprawności węchowej są bardziej nasilone w porównaniu ze zdrową populacją i poprzedzają objawy typowe dla tych chorób. Jedną z głównych różnic między fizjologiczną, związaną z wiekiem a patologiczną utratą węchu jest świadomość deficytu. Zdrowi, hipozmiczni lub nawet anozmiczni pacjenci są często świadomi problemów powodowanych przez dysfunkcję węchową, czego często nie stwierdza się w przypadku pacjentów w przedklinicznym, prodromalnym lub klinicznym stadium choroby Alzheimera. Wnioski : Podkreślono wartość kliniczną badania sprawności węchu jako potencjalnego objawu prodromalnego choroby Alzheimera.