Miedź sprzymierzeńcem w walce z zakażeniami - Morawska, Kinga; Ramczykowski, Michał (Menedżer Zdrowia, 2017)
W ostatnich latach mimo postępu w medycynie nasila się problem zakażeń związanych z opieką medyczną. Według WHO dotyczy on 5–10% wszystkich osób hospitalizowanych. Remedium na problem zakażeń może okazać się miedź przeciwdrobnoustrojowa.