Unia Europejska w polskich szpitalach Rozmowa z Jerzym Kwiecińskim - Koblańska, Marta; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2017)
– Nie kwestionujemy zaleceń WHO co do finansowania zdrowia, ale to jest tak jak z samochodem. Chciałbym mieć lepszy, ale nie mam na niego pieniędzy. Tak jest w tej sytuacji. Do rekomendowanego przez WHO poziomu będziemy dochodzić stopniowo, to musi zostać rozłożone w czasie – mówi Jerzy Kwieciński, wiceminister rozwoju.