Od przypadku do przypadku - Książek-Bator, Ewa (Menedżer Zdrowia, 2017)
W każdym regionie Polski są szpitale, które bardziej lub mniej potrzebują różnego rodzaju inwestycji. W umowach z NFZ nie ma środków na finansowanie inwestycji czy nowych technologii. Także przy nowym sposobie finansowania ryczałtowego to się nie zmieni. Sytuacja ta zmusza zarządzających i ich organy nadzorcze do poszukiwania innych źródeł realizacji potrzeb inwestycyjnych.