KOZa KOZie nierówna - Łuczak, Jacek R. (Menedżer Zdrowia, 2017)
Autorzy polskiej koncepcji KOZ zamierzają w pełni wykorzystać potencjał lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, tak żeby stali się oni faktycznymi przewodnikami pacjenta po systemie oraz „strażnikami” kosztów. To, zdaniem autorów, będzie możliwe po wdrożeniu koordynowanej ambulatoryjnej opieki zdrowotnej.