Łuszczyca wieku dziecięcego - Piekarska-Myślińska, Dorota; Pietrzak, Aldona; Myśliński, Wojciech; Pietrzak, Daniel; Borysowicz, Magdalena; Socha, Mateusz; Krasowska, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną skóry o podłożu autoimmunologicznym i immunometabolicznym. Według najnowszych danych europejskich zapadalność na łuszczycę u dzieci wynosi 0,7–2,1%. Pomimo charakterystycznego obrazu klinicznego schorzenie to nadal sprawia trudności diagnostyczne i bywa mylone z innymi chorobami. Celem niniejszej pracy jest omówienie odmienności przebiegu łuszczycy u dzieci, podstaw diagnostyki z uwzględnieniem obrazu dermatoskopowego, wpływu na jakość życia i sferę emocjonalną, zagrożenia rozwojem innych chorób, zwłaszcza dziecięcego zespołu metabolicznego oraz odmienności stosowanych metod terapeutycznych.