Epidemiologia hidradenitis suppurativa w Polsce na tle danych światowych - Matusiak, Łukasz; Kaszuba, Andrzej; Krasowska, Dorota; Placek, Waldemar; Szepietowski, Jacek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Hidradenitis suppurativa (trądzik odwrócony) jest przewlekłą, zapalną, nawrotową, wyniszczającą dermatozą mieszków włosowych, która objawia się występowaniem bolesnych, głęboko umiejscowionych zmian zapalnych zlokalizowanych w okolicach wyprzeniowych. Chociaż postawienie prawidłowej diagnozy wydaje się proste, bo opiera się na kryteriach klinicznych, to przyglądając się pracom epidemiologicznym dotyczącym hidradenitis suppurativa , łatwo dostrzec znaczne rozbieżności w estymacji uzyskiwanych wyników na populację ogólną. Szacunkowe dane dotyczące częstości występowania hidradenitis suppurativa w krajach europejskich i USA różnią się od siebie nawet o 4 rzędy wielkości i mieszczą się w przedziale od 0,00033% do 4,1%. Na podstawie danych z Narodowego Funduszu Zdrowia oraz z ośrodków referencyjnych dla hidradenitis suppurativa oszacowano częstość występowania hidradenitis suppurativa w Polsce na 0,001%, co kwalifikuje hidradenitis suppurativa jako chorobę rzadką.