Zastosowanie cyklosporyny A w terapii atopowego zapalenia skóry – opis przypadku - Kaaz, Karolina; Reich, Adam (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Mimo postępu, jaki dokonał się w ostatnich latach w terapii atopowego zapalenia skóry, leczeniem pierwszego wyboru ciężkich postaci tej choroby nadal jest cyklosporyna A. Cel pracy . Przedstawienie skutecznej terapii ciężkiego atopowego zapalenia skóry z cechami wtórnego nadkażenia bakteryjnego cyklosporyną A. Opis przypadku . Mężczyzna 22-letni został przyjęty do szpitala z powodu rozległych zmian rumieniowo-złuszczających. Zmianom skórnym towarzyszył intensywny świąd. Na podstawie wywiadu, badania fizykalnego, wyników badań laboratoryjnych oraz badania histologicznego wycinka skóry u pacjenta rozpoznano atopowe zapalenie skóry z cechami wtórnego nadkażenia bakteryjnego i rozpoczęto leczenie cyklosporyną A z antybiotykoterapią, uzyskując znaczącą poprawę kliniczną w ciągu kilku dni. Wnioski . Przedstawiony przypadek potwierdza, że cyklosporyna A cechuje się szybkim działaniem i dużą skutecznością, a ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, jeśli lek jest stosowany właściwie, jest małe.