Analiza samobójstw w materiale sekcyjnym Zakładu Medycyny Sądowej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w latach 2003–2015 - Janica, Maciej; Szeremeta, Michał; Bondar, Anna; Lomperta, Karolina; Drobuliakova, Petra; Niemcunowicz-Janica, Anna (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2017)
Cel pracy: W pracy przedstawiono analizę samobójstw na podstawie sądowo-lekarskich sekcji zwłok i akt spraw Zakładu Medycyny Sądowej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Materiał i metody: Materiał stanowiły 6752 protokoły sądowo-lekarskich sekcji zwłok przeprowadzonych w latach 2003–2015 w Zakładzie Medycyny Sądowej w Białymstoku oraz akta sprawy, których ostateczne ustalenia pozwoliły na zakwalifikowanie przypadku jako samobójstwa. Analizą objęto dynamikę samobójstw w poszczególnych latach, cechy demograficzne ofiar, sposoby, czas i miejsce popełnienia samobójstwa, stan trzeźwości, częstość występowania obrażeń w różnych regionach ciała. Autorzy określili najczęściej zażywane substancje. Dane poddano analizie statystycznej przy użyciu testów χ2 niezależności, Shapiro-Wilka, U Manna-Whitneya, nieparametryczny test ANOVA rang Kruskala-Wallisa z testem post hoc wielokrotnych porównań średnich rang dla wszystkich prób. Wyniki istotne statystycznie uznano na poziomie p < 0,05. W obliczeniach wykorzystano pakiety Statistica 10.0 firmy StatSoft. Wyniki: Samobójstwa stanowiły 11,09% wszystkich badań pośmiertnych, 15% z nich popełniły kobiety, zaś 85% mężczyźni. Stwierdzono, istotny statystycznie związek pomiędzy wiekiem osoby popełniającej samobójstwo oraz wybieranym przez nią miejscem dokonania samobójstwa (p = 0,038). Analiza post hoc wykazała istotne statystycznie różnice (p = 0,046) pomiędzy popełnieniem samobójstwa na łonie natury, gdzie mediana wieku wynosiła 42 oraz na obszarze nadzorowanym, gdzie mediana wieku wynosiła 48 lat. Stwierdzono istotną statystycznie zależność pomiędzy płcią a preferowanym miejscem popełnienia samobójstwa (p = 0,0001). Samobójstwa w miejscu zamieszkania dokonało 89,32% kobiet i 65,97% mężczyzn. Stwierdzono istotną statystycznie różnicę w poziomie alkoholu we krwi u kobiet oraz u mężczyzn w chwili samobójstwa (p = 0,0029). Mediana poziomu alkoholu u kobiet wynosiła 0 zaś u mężczyzn 0,3. Wnioski : Badania wykazały wzrost odsetka samobójstw w stosunku do lat poprzednich. Powieszenie nadal jest preferowanym sposobem samobójstwa.