Antybiotykoterapia jako preferowana metoda leczenia pozaszpitalnego zapalenia płuc u malezyjskich pielgrzymów do Mekki – wzorzec i powiązane czynniki - Dzaraly, Diana; Rahman, Nor Iza A.; Haque, Mainul; Wahab, Mohd Suhaimi Bin Ab; Simbak, Nordin Bin; Aziz, Aniza Abd; Ismail, Salwani; Muttalif, Abdul Razak Abdul (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie: Zapalenie płuc to choroba zagrażająca życiu, która stanowi poważny problem zdrowotny na świecie, szczególnie wśród osób starszych odbywających pielgrzymkę do Mekki – hadżdż. Antybiotykoterapia empiryczna jest wskazana u wszystkich chorych z podejrzeniem pozaszpitalnego zapalenia płuc (PZP) jako leczenie początkowe przy przyjęciu. Cel pracy : Opis antybiotykoterapii w przypadku PZP oraz określenie czynników związanych z możliwościami leczenia u malezyjskich pielgrzymów do Mekki. Materiał i metody : Przeprowadzono przekrojowe badanie obejmujące 91 chorych przyjętych do szpitala Tabung Haji, Makkah w 2012 r. z diagnozą kliniczną zapalenia płuc w okresie hadżdż. Przedmiotem badania była antybiotykoterapia stosowana u chorych oraz czynniki demograficzne i choroby współistniejące, które mają potencjalny wpływ na możliwości leczenia. Wyniki : Średnia wieku pielgrzymów wynosiła 71,4 ±8,7 roku. Najczęściej przepisywanym antybiotykiem była lewofloksacyna (44,0%), a następnie azytromycyna (40,7%), cefuroksym (23,1%), ampicylina + sulbaktam (16,5%), oraz amoksycylina + kwas klawulanowy (15,4%). Zaobserwowano istotny związek między wiekiem chorych i lewofloksacyną, azytromycyną i meropenemem (odpowiednio p = 0,032, 0,028 i 0,026). Lekiem istotnie częściej przepisywanym chorym na cukrzycę był cefuroksym (p = 0,036). Wnioski : Lewofloksacyna i azytromycyna zostały sklasyfikowane jako najpopularniejsza antybiotykoterapia stosowana u pielgrzymów z Malezji chorych na PZP i wybór ten był związany ze starszym wiekiem. U chorych na cukrzycę lekiem z wyboru był cefuroksym.