Jakość życia pacjentów po rekonstrukcji więzadła krzyżowego przedniego z zastosowaniem przeszczepu syntetycznego LARS i przeszczepu autogennego ST/GR - Płocki, Jędrzej; Kotela, Ireneusz; Bejer, Agnieszka; Pikuła, Dominik; Probachta, Mirosław; Kotela, Andrzej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Uszkodzenie więzadła krzyżowego przedniego (ACL) powoduje zaburzenia funkcji kończyny zarówno w życiu codziennym, jak i podczas prób powrotu do pełnej aktywności fizycznej, a w późniejszym okresie rozwój choroby zwyrodnieniowej. Cel pracy : Określenie poziomu jakości życia pacjentów po rekonstrukcji ACL z zastosowaniem więzadła syntetycznego LARS lub przeszczepu autogennego ST/GR. Materiał i metody : Do badań zakwalifikowano 96 pacjentów, u których z powodu uszkodzenia ACL wykonano rekonstrukcję. Pacjenci zostali podzieleni na dwie grupy ze względu na rodzaj użytego do materiału. Grupę badaną stanowiły 44 (45,8%) osoby operowane z wykorzystaniem syntetycznego więzadła LARS. W grupie kontrolnej były 52 (54,2%) osoby, u których wykonano autogenny przeszczep z mięśnia półścięgnistego lub smukłego. W badaniach zastosowano kwestionariusz SF36v2 służący do oceny jakości życia. Wyniki: Najgorzej pacjenci oceniali jakość życia w dziedzinie zdrowie ogólne ( General Health – GH) (x– = 62,5 pkt) oraz poczucie zdrowia psychicznego ( Mental Health – MH) (x– = 70,4 pkt), a najlepiej pod względem ograniczeń funkcjonowania – zarówno z powodu problemów fizycznych ( Role Physical – RP), jak i emocjonalnych ( Role Emotional – RE) (> 95 pkt). Wnioski : Jakość życia pacjentów w ciagu 4 lat od zabiegu rekonstrukcji ACL metodą LARS i przeszczepu autogennego utrzymuje się na zbliżonym, wysokim poziomie.