Budowa stóp i jej związki z cechami somatycznymi u dzieci w okresie przedszkolnym - Puszczałowska-Lizis, Ewa; Ciosek, Justyna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie: Okres przedszkolny, charakteryzujący się dużą intensywnością ontogenetycznych zmian rozwojowych, jest uznawany za najważniejszy z punktu widzenia kształtowania się stopy. Poznanie budowy stóp u dzieci w tym okresie ma podstawowe znaczenie i stanowi punkt wyjścia do podejmowania profilaktyki, badania i korekcji ich deformacji. Cel pracy: Analiza parametrów budowy stóp i ich związków z wybranymi cechami somatycznymi u dzieci w okresie przedszkolnym. Materiał i metody : Badaniami objęto 80 dzieci w wieku 5 lat uczęszczających do losowo wybranych przedszkoli na terenie województwa podkarpackiego. Narzędzie badawcze stanowił podoskop CQ-ST. Do oceny międzypłciowych różnic w przeciętnym poziomie badanych zmiennych zastosowano test t-Studenta lub alternatywnie test U Manna-Whitneya. Analizę związków badanych zmiennych wykonano na podstawie korelacji liniowej Pearsona lub korelacji rang Spearmana. Wyniki : Odnotowano niski odsetek deformacji stóp u badanych dzieci. U dziewcząt stwierdzono statystycznie istotne związki między kątem Clarke’a stopy prawej a wskaźnikiem masy ciała oraz między wskaźnikiem Wejsfloga stopy prawej a masą i wysokością ciała. W przypadku chłopców kąt Clarke’a i wskaźnik Wejsfloga stopy lewej korelowały ze wskaźnikiem masy ciała. Wnioski : Większość badanych dziewcząt i chłopców miała prawidłowo wysklepione podłużnie i poprzecznie stopy oraz prawidłowo ustawione palce. Nadmiar masy ciała niekorzystnie wpływał na ukształtowanie stóp, przy czym u dziewcząt powodował pogorszenie wysklepienia podłużnego i poprzecznego stopy prawej, natomiast u chłopców dochodziło do spłaszczenia łuków podłużnych i poprzecznych stopy lewej.