Wykorzystanie telefonu komórkowego do pomiaru ciśnienia tętniczego - Pawłowski, Mariusz; Gąsior, Jakub S.; Dziedzic, Ewelina; Klepko, Tomasz; Dąbrowski, Marek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Liczba pacjentów z nadciśnieniem stale wzrasta, dlatego monitorowanie tego zjawiska powinno skupiać uwagę środowiska medycznego. Jedną z rekomendacji w nadciśnieniu są domowe pomiary ciśnienia krwi, do których można również wykorzystać telefon komórkowy. Cel pracy: Przedstawienie użyteczności aplikacji na telefon komórkowy jako narzędzia do pomiaru ciśnienia krwi. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 50 chorych ze zdiagnozowanym nadciśnieniem. Pomiaru dokonał specjalista, używając tradycyjnego aparatu do pomiaru ciśnienia krwi, a następnie aplikacji na telefon komórkowy. Później pacjent samodzielnie mierzył ciśnienie przy użyciu aplikacji. Przedstawiono liczbę pomiarów wykonanych przy użyciu telefonu komórkowego, które różniły się od tradycyjnego pomiaru przez specjalistę o więcej niż 5 mm Hg oraz o więcej niż 10%. Wyniki : Średnie wyniki skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi zmierzonego przez specjalistę nie różniły się w zależności od zastosowanej techniki pomiaru. W indywidualnej analizie każdego pomiaru zaobserwowano natomiast różnicę 82% wyników skurczowego i 92% wyników rozkurczowego ciśnienia krwi różniącego się o więcej niż 5 mm Hg zmierzonego przez specjalistę przy użyciu tradycyjnej metody i telefonu komórkowego. Wyniki skurczowego i rozkurczowego ciśnienia w zależności od metody pomiaru różniły się o 10% i więcej w przypadku 36% pomiarów ciśnienia skurczowego i 86% pomiarów ciśnienia rozkurczowego. Wnioski : Testowana aplikacja nie powinna być stosowana do monitorowania ciśnienia krwi.