Cztery ogniska raka związanego z infekcją HPV 16 u 34-letniej kobiety - Kędzierawski, Piotr; Kopczyński, Janusz; Misiek, Marcin; Góźdź, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wirusy brodawczaka ludzkiego są rozpowszechnione wśród ludzi. Opisano ok. 200 podtypów tych wirusów. Większość infekcji wirusem brodawczaka ludzkiego nie ma klinicznego znaczenia, jednak przy długotrwałej infekcji podtypem wysokiego ryzyka wirus ten może powodować raka przedinwazyjnego i inwazyjnego układu moczowo-płciowego, regionu głowy i szyi oraz skóry. W pracy przedstawiono przypadek 34-letniej kobiety, u której zdiagnozowano cztery ogniska raka związanego z infekcją wirusem brodawczaka ludzkiego podtypu 16. Pacjentka była poddana leczeniu skojarzonemu – chirurgii i radioterapii, z powodu raka sromu, skóry okolicy okołoodbytowej, palców i szyjki macicy. W artykule opisano przeprowadzone leczenie i jego wyniki.