Nadkomorowe zaburzenia rytmu serca - Gwizdała, Adrian; Straburzyńska-Migaj, Ewa (Lekarz POZ, 2017)
Nadkomorowe zaburzenia rytmu serca, w tym napadowe częstoskurcze nadkomorowe, są częstą arytmią w populacji ogólnej. Częstość występowania poszczególnych arytmii zależy m.in. od wieku i płci pacjentów oraz chorób współistniejących. Zastosowanie skutecznego leczenia wymaga wcześniejszego udokumentowania arytmii w zapisie EKG lub indukcji arytmii w kontrolowanych warunkach klinicznych. Skuteczna opieka nad pacjentem wymaga ścisłej współpracy pomiędzy lekarzem rodzinnym i kardiologiem.