Systemy zdalnej diagnostyki i monitoringu stanu zdrowia oraz medyczne testy domowe jako środki umacniające podmiotową rolę pacjenta w starzejącym się społeczeństwie - Susło, Robert; Drobnik, Jarosław; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2017)
Wiadomo, że udział osób w wieku starszym w społeczeństwie polskim w najbliższych latach będzie się zwiększał, a już obecnie systemy zabezpieczenia społecznego i opieki zdrowotnej są przeciążone i niewydolne. Elementem wspomagającym efektywność opieki medycznej mogą być nowoczesne technologie, zwłaszcza telediagnostyka. Medykalizacja życia codziennego, pogłębiająca się zwykle wraz z wiekiem, zaciera granicę między prywatnością a sferą medyczną. Nie tylko wyspecjalizowana aparatura medyczna, lecz także coraz więcej urządzeń codziennego użytku umożliwia pomiary lub monitorowanie i przesyłanie na odległość danych dotyczących wykładników aktywności lub parametrów życiowych użytkowników. Medyczne testy domowe są atrakcyjne zarówno dla pacjentów, ponieważ umacniają ich poczucie podmiotowości i niezależności oraz pozwalają na zachowanie prywatności i intymności podczas badania, jak i dla personelu medycznego, ponieważ umożliwiają szybką, doraźną diagnostykę bezpośrednio w gabinecie lekarskim i ominięcie trudności logistycznych związanych z wykonaniem badania w sposób tradycyjny, zwłaszcza u osób w wieku starszym, a także oszczędzają czas wizyt w przypadku testów dających wynik prawidłowy. Do szerokiego zakresu medycznych testów domowych dołączyły ostatnio testy w kierunku nietolerancji glutenu, który jest obiektem rosnącego zainteresowania pacjentów, oraz wykrywania niedoboru żelaza, którego ryzykiem obciążona jest znaczna część populacji. Rozwijające się dynamicznie systemy telediagnostyczne i służące do monitorowania stanu zdrowia na odległość wraz z poszerzającą się ofertą medycznych testów domowych stanowią coraz bardziej wartościowe uzupełnienie tradycyjnych metod diagnostyki lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, szczególnie w przypadku opieki nad pacjentami w wieku starszym, ale również w przypadku pacjentów młodszych, dbających o komfort życia.