Is there a determining factor that predicts mortality in patients with congenital diaphragmatic hernia? - Gunendi, Tansel; Erginel, Basak; Bastu, Ercan; Kalelioglu, Ibrahim; Has, Recep; Soysal, Feryal Gun; Keskin, Erbug; Celik, Aladdin; Salman, Tansu (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Cel: Badanie przeprowadzono, aby ocenić czynniki wpływające na rokowanie u noworodków z wrodzoną przepukliną przeponową (CDH) leczonych w klinice autorów. Czynniki te obejmowały prenatalny współczynnik płuco–głowa (LHR), obecność żołądka i wątroby w klatce piersiowej, gazometrię krwi w pierwszych 24 godzinach oraz zmodyfikowany indeks wentylacji (MVI). Materiał i metody : Do badania włączono retrospektywnie grupę 30 noworodków, u których prenatalnie stwierdzono lewostronną CDH, leczonych w klinice autorów pomiędzy styczniem 2007 a 2013 r. Zebrano, oceniono i poddano analizie statystycznej dane dotyczące płci, masy urodzeniowej, wieku ciążowego, przedurodzeniowej wartości LHR, przedurodzeniowej obecności żołądka i wątroby w klatce piersiowej, wyników pourodzeniowej gazometrii w pierwszych 24 godzinach oraz wartości MVI. Wyniki : Średnia wartość LHR u noworodków, które nie przeżyły, wyniosła 1,49, a u ocalałych 1,51. Nie stwierdzono statystycznie znamiennej różnicy w zakresie wartości LHR pomiędzy tymi grupami. W prenatalnym badaniu ultrasonograficznym wykryto obecność żołądka w klatce piersiowej u 19 noworodków – 9 z nich zmarło. Obecność wątroby zaobserwowano u 15 noworodków – 9 zmarło. Nie wykazano statystycznie znamiennej różnicy pomiędzy noworodkami ocalałymi i zmarłymi w zakresie obecności wątroby lub żołądka w klatce piersiowej. Porównanie pacjentów zmarłych z ocalałymi wykazało medianę wartości pH na poziomie 7,10 w grupie zmarłych i 7,24 w grupie ocalałych (p = 0,002). Mediana wartości PaCO2 wyniosła 69,4 mm Hg w grupie zmarłych i 51,9 mm Hg w grupie ocalałych (p = 0,01). Różnice pomiędzy wartościami pH i PaCO2 były znamienne statystycznie. Również znamienna statystycznie (p < 0,05) była różnica pomiędzy średnią wartością MVI u noworodków ocalałych (MVI = 33) a wartością tego parametru u noworodków zmarłych (MVI = 100). Wnioski : Na podstawie wyników można stwierdzić, że pourodzeniowe wartości pH, PaCO2 i MVI stanowią użyteczne czynniki rokownicze w omawianej grupie pacjentów.