Video-assisted thoracic surgery in hemothorax evacuation after cardiac surgery or cardiac interventions - Bashir, Aladdin; Daraghma, Omar; Brzeziński, Zbigniew; Imiełowski, Dawid; Daszkiewicz, Piotr; Gwoźdź, Witold; Stupała, Jerzy; Tomaszewski, Paweł; Kaperczak, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp: Zabiegi kardiochirurgiczne oraz interwencje kardiologiczne wiążą się z ryzykiem wystąpienia powikłań jatrogennych, m.in. krwiaka jamy opłucnej. Do małoinwazyjnych metod ewakuacji krwiaka jamy opłucnej można zaliczyć zabiegi wideotorakoskopowe (VATS). Cel: W pracy przedstawiono metodę VATS i poddano ją szczegółowej analizie. Materiał i metody : Zabieg VATS w celu ewakuacji krwiaka jamy opłucnej wykonano u 8 pacjentów: 7 po zabiegach kardiochirurgicznych i 1 po interwencji kardiologicznej. Zastosowano cVATS z wykorzystaniem 3 portów u 7 pacjentów oraz aVATS u 1 pacjenta ze względu na dużą liczbę zrostów. Wyniki : Pacjentów operowano ponownie średnio w 20. dobie po pierwotnej operacji (10.–58. doby). U 6 (75%) pacjentów VATS stanowiła trzecią interwencję chirurgiczną. U jednego z pacjentów, operowanego w 12. dobie po zabiegu, stwierdzono czynne krwawienie o charakterze tętniczym, co wiązało się z koniecznością konwersji do zabiegu klasycznego przez sternotomię pośrodkową. Nie stwierdzono infekcji ran operacyjnych. Krwiak usunięto w całości u wszystkich pacjentów. Wnioski : Standardowym dostępem do ewakuacji krwiaka jamy opłucnej jest dostęp klasyczny przez sternotomię pośrodkową. Ewakuacja krwiaka z tego dostępu bywa jednak obarczona dużym ryzykiem okołooperacyjnym z powodu masywnych zrostów śródpiersia w odległym okresie pooperacyjnym. Dodatkowo wydaje się, że dostęp przez ranę pooperacyjną jest związany z większym ryzykiem wystąpienia infekcji miejscowej i niestabilności mostka. Pacjenci w odległym okresie po operacji, w stabilnym stanie hemodynamicznym, ze stabilnym mostkiem oraz wygojoną raną pooperacyjną są dobrymi kandydatami do VATS w celu ewakuacji krwiaka jamy opłucnej. Zabieg VATS jest skuteczną metodą ewakuacji krwiaka jamy opłucnej.