Results of open heart surgery in Jehovah’s Witness patients. Single centre experience - Juraszek, Andrzej; Kołsut, Piotr; Szymański, Jarosław; Kuriata, Jarosław; Kuśmierski, Krzysztof; Sitkowska-Rysiak, Ewa; Jasińska, Małgorzata; Kuśmierczyk, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Cel : Zbadanie wyników operacji serca u chorych ze wspólnoty religijnej świadków Jehowy (JW) w instytucji autorów. Materiał i metody : Od września 2011 do marca 2015 r. w placówce autorów ten sam zespół chirurgiczny wykonał operacje serca u 21 pacjentów należących do wspólnoty JW. Średni wiek chorych wynosił 68,43 ±8,93 roku. W grupie było 13 (61,9%) kobiet. Zrekombinowaną ludzką erytropoetynę podawano każdemu pacjentowi z wartością hemoglobiny < 12,0 g/dl. Dziewięciu pacjentów poddanych izolowanemu zabiegowi pomostowania aortalno-wieńcowego (CABG) było operowanych bez krążenia pozaustrojowego (CBP). U 7 chorych wykonano zabiegi złożone, a u 5 pacjentów przeprowadzono wymianę zastawki aortalnej przez ministernotomię. Średni czas obserwacji wynosił 16,45 ±11,09 miesiąca (zakres: 1,67–44,3 miesiąca). Wyniki : Średni wyjściowy poziom hematokrytu w surowicy wynosił 40,15 ±3,34% (zakres: 34,5–46,1%). W okresie okołooperacyjnym średni poziom hematokrytu zmniejszył się do 29,89 ±4,31% (zakres: 21,4–36,3%). Przy wypisie ze szpitala jego średnia wartość wyniosła 30,85 ±3,59% (zakres: 23,5–38,4%). W okresie okołooperacyjnym stwierdzono 1 zgon. U 5 (24%) pacjentów wystąpiło zakażenie rany mostka wymagające terapii próżniowej. Podczas obserwacji 1 pacjent zmarł z przyczyny niezwiązanej z sercem. Wnioski : Po starannym przygotowaniu przedoperacyjnym wyniki operacji serca w grupie JW były bardzo dobre, również w przypadku zabiegów złożonych. Spadek poziomu hematokrytu w surowicy charakterystyczny dla okresu pooperacyjnego był akceptowalny. Niemniej zwiększona liczba infekcji rany mostka była czynnikiem ograniczającym szybki powrót pacjentów do normalnego funkcjonowania po zabiegu.