Zastosowanie podjęzykowych tabletek fentanylu w leczeniu incydentalnego bólu przebijającego u chorej z zaawansowaną chorobą nowotworową – opis przypadku - Janecki, Marcin (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Ból przewlekły jest częstym objawem u pacjentów z chorobą nowotworową. Zgodnie z zasadami opracowanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) leki opioidowe stanowią podstawowe narzędzie w opanowywaniu umiarkowanych do bardzo silnych dolegliwości bólowych. Niestety, pomimo skutecznej analgezji przez większą część doby, pacjenci mogą odczuwać krótkie, gwałtowne i silne ataki bólu, który nazywa się bólem przebijającym. Ból przebijający może być spontaniczny lub incydentalny, swoje maksymalne natężenie osiąga w bardzo krótkim czasie, zwykle nie trwa dłużej niż 60 minut. Ze względu na swoją charakterystykę klasyczne krótko działające doustne opioidy mogą nie być skuteczne w kontrolowaniu epizodów bólu przebijającego. Z tego powodu w ostatnim czasie zaczęto stosować przezśluzówkowe postaci fentanylu, lepiej dopasowane profilem działania do napadów bólu przebijającego. W pracy opisano użycie podjęzykowych tabletek fentanylu w celu kontroli napadów bólu przebijającego. Zastosowanie tego leku już w niewielkiej dawce okazało się skuteczne, umożliwiało bardzo dobrą kontrolę bólu oraz poprawę jakości życia i profilu bezpieczeństwa leczenia.