Tapentadol o przedłużonym uwalnianiu w leczeniu bólu przewlekłego z silnym komponentem neuropatycznym u chorych na nowotwór – opis dwóch przypadków klinicznych - Janecki, Marcin (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Tapentadol, agonista receptora opioidowego mu (MOR) i inhibitor zwrotnego wychwytu nor- adrenaliny (NRI), jest pierwszym przedstawicielem nowej klasy analgetyków o działaniu ośrodkowym. Podwójny mechanizm działania odpowiada za wysoką skuteczność leku zarówno w leczeniu bólu nocyceptywnego, jak i neuropatycznego oraz skutkuje zmniejszeniem częstości występowania działań niepożądanych typowych dla klasycznych opioidów (szczególnie ze strony przewodu pokarmowego, takich jak zaparcia, nudności czy wymioty czy ośrodkowego układu nerwowego). W pracy przedstawiono opisy przypadków 2 pacjentów z silnymi mieszanymi dolegliwościami bólowymi, u których zastosowano tapentadol o przedłużonym działaniu. W obu przypadkach tapentadol PR w dawkach dobowych nieprzekraczających 200 mg okazał się bardzo skuteczny i bezpieczny w kontrolowaniu bólu przewlekłego o mieszanym charakterze (w tym bardzo trudnego do kontroli bólu kostnego i po chemioterapii), także w połączeniu z morfiną CR. Terapia pozostała skuteczna i bezpieczna podczas kilkumiesięcznej obserwacji.