Ziarniniak grzybiasty o dramatycznym przebiegu u pacjenta z piodermią zgorzelinową w wywiadzie – opis przypadku - Nowowiejska, Julia; Świstak, Magdalena; Baran, Anna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Ziarniniak grzybiasty jest najczęstszym pierwotnym chłoniakiem skóry o przewlekłym, postępującym przebiegu. W zaawansowanych stadiach mogą wystąpić zmiany pozaskórne, a rokowanie jest niepomyślne. Cel pracy . Przedstawienie rzadkiego przypadku pacjenta z ziarniniakiem grzybiastym o dramatycznie szybko postępującym przebiegu. Opis przypadku . Mężczyzna 64-letni z wywiadem piodermii zgorzelinowej w przeszłości był hospitalizowany w Klinice trzykrotnie. Pierwszym objawem było owrzodzenie policzka, które usunięto chirurgicznie. Niedługo później pojawiły się liczne zmiany skórne: rumieniowo-złuszczające, naciekowe, guzy ze skłonnością do rozpadu i owrzodzeń. W tomografii komputerowej klatki piersiowej i jamy brzusznej wykryto powiększone węzły chłonne. Dopiero trzecie badanie histopatologiczne potwierdziło chłoniaka. Zastosowano leczenie metotreksatem oraz PUVA. Pomimo terapii choroba ulegała szybkiej progresji, a stan pacjenta znacznie się pogarszał. Ostatecznie chory zmarł w domu tydzień po ostatniej hospitalizacji. Wnioski . Ziarniniak grzybiasty charakteryzuje się zwykle niewielką złośliwością i wieloletnim przeżyciem. Możliwy jest jednak dramatyczny przebieg. Pierwotne zmiany są zwykle niespecyficzne, a badanie histopatologiczne odgrywa znamienną rolę podczas ustalania rozpoznania.