Chondrosarcoma szczęki – opis przypadku - Zielińska-Kaźmierska, Bogna; Grodecka, Joanna; Neskoromna, Aneta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Chrzęstniakomięsak ( Chondrosarcoma ) jest drugim co do częstości występowania nowotworem złośliwym kości. Guz powstaje z komórek chrzęstnych, może być pierwotnie złośliwy lub wtórnie, w następstwie zezłośliwienia chrzęstniaka. Znane są również przypadki rozwoju chrzęstniakomięsaka w kości poddanej wcześniej napromieniowaniu. Może występować we wszystkich kościach, ale najczęściej umiejscawia się w miednicy, kościach klatki piersiowej i łopatce. Występuje też, ale znacznie rzadziej, w kościach części twarzowej czaszki. Guz ma różnorodny charakter wzrostu, w zależności od stopnia złośliwości histologicznej. Rzadko daje przerzuty w I stopniu złośliwości lub też rośnie dynamicznie, powodując objawy bólowe i dając w znacznym odsetku przypadków wczesne, odległe wysiewy (III stopień złośliwości histologicznej). Doszczętne wycięcie guza z dużym marginesem tkanek zdrowych jest metodą leczenia z wyboru. Zastosowanie radioterapii może znacznie opóźnić rozwój wznowy miejscowej w przypadkach, gdy ze względu na umiejscowienie guza nie można wykonać radykalnego zabiegu chirurgicznego. W przypadku III stopnia złośliwości można zastosować chemioterapię adjuwantową. W piśmiennictwie opisywane są nieliczne przypadki chrzęstniakomięsaków w kościach szczęki i żuchwy. Ze względu na tak skąpy materiał kliniczny chcemy przedstawić leczoną przez nas 21-letnią chorą z tym rodzajem nowotworu, rozwijającym się w obrębie szczęki. Opisujemy ukryty przebieg choroby oraz metody leczenia, które – niestety – nie doprowadziły do wyleczenia chorej. W dostępnym piśmiennictwie światowym także nie ma ujednoliconych metod postępowania w tej chorobie, warunkujących pozytywne efekty leczenia.