Limbiczne zapalenie mózgu z przeciwciałami przeciwko receptorom NMDA u pacjentki z guzem jajnika – opis przypadku - Jasińska-Mikołajczyk, Anna; Osip, Przemysław; Osip-Permoda, Agnieszka; Rybakowski, Filip (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2017)
Cel : Limbiczne zapalenie mózgu to zespół objawów kliniczno-patologicznych o różnorodnej etiologii: wirusowej (najczęściej wirus opryszczki pospolitej), autoimmunologicznej, a także o charakterze zespołu paranowotworowego (najczęściej w przebiegu raka drobnokomórkowego płuc). Po raz pierwszy ta jednostka chorobowa została opisana przez angielskich neurologów i neuropatologów w 1960 r. Opis przypadku : W pracy przedstawiono przypadek 46-letniej pacjentki z autoimmunologicznym limbicznym zapaleniem mózgu z przeciwciałami anty-NMDAR (anti-N-methyl-D-aspartate receptor) w przebiegu zespołu paranowotworowego, który był związany z guzem jajnika – potworniakiem dojrzałym (łac. teratoma adultum ovarii). Przy obecności nasilonych objawów psychiatrycznych oraz w większości prawidłowych wyników badań laboratoryjnych i obrazowych początkowo rozpoznanie wiązano z zaburzeniami psychicznymi. W krótkim czasie do pogarszającego się stanu psychicznego dołączyły objawy niewydolności oddechowej. Konieczne było zastosowanie sedacji i mechanicznej wentylacji chorej. Komentarz : Szybka weryfikacja rozpoznania, aktywna diagnostyka neurologiczna i onkologiczna oraz wdrożenie leczenia przyczynowego pozwoliły na pełny powrót pacjentki do zdrowia.