Antyoksydacyjne działanie estrogenów - Stachowiak, Grzegorz; Połać, Ireneusz; Jędrzejczyk, Sławomir; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Wśród procesów zaangażowanych w patomechanizm procesu starzenia organizmu ludzkiego wymienia się m.in. udział reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Peroksydacja lipidów przez wolne rodniki jest czynnikiem szczególnie zaangażowanym w starzenie się komórek, a ponadto znacznie zwiększa aterogenność lipoprotein. Poszukiwane są metody dostarczania do organizmu związków antyoksydacyjnych pod postacią diety bądź leków. Coraz większą uwagę poświęca się antyoksydacyjnemu działaniu estrogenów stosowanych w hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) u kobiet w okresie około- i pomenopauzalnym.