Inhibitory konwertazy angiotensyny w świeżym zawale serca - Opolski, Grzegorz; J. Filipiak, Krzysztof; Grabowski, Marcin (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W większości dotychczas opublikowanych badań klinicznych wykazano, że wczesne rozpoczęcie terapii inhibitorami konwertazy angiotensyny (ACE) poprawia funkcję lewej komory i rokowanie po zawale serca. Artykuł podsumowuje aktualny stan wiedzy oraz rekomendacje w odniesieniu do stosowania inhibitorów ACE w świeżym zawale serca.