Piętnaście lat działalności Zakładu Technik Molekularnych Katedry Medycyny Sądowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu - Pluta, Dominika; Tokarski, Miron; Karpiewska, Anna; Dobosz, Tadeusz (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2017)
Zakład Technik Molekularnych Katedry Medycyny Sądowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu funkcjonuje od grudnia 2003 r. Wkrótce minie 15 lat od jego wyodrębnienia. Stało się to inspiracją do spisania historii tej placówki, której proces powstawania ilustruje ogromne przemiany, jakie zachodziły w dziedzinie genetyki sądowej. Celem naszej pracy jest również utrwalenie dokonań zawodowych prof. Tadeusza Dobosza, kierownika jednostki, jednego z pionierów wprowadzania technologii badań DNA do polskiej medycyny sądowej. Do najważniejszych osiągnięć Zakładu należą m.in. udział w realizacji dwóch badawczych projektów unijnych, opracowanie nieniszczącej metody izolacji materiału genetycznego, badania z zakresu terapii genowej i uzyskanie przez Laboratorium Zakładu Technik Molekularnych certyfikatu akredytacji PCA potwierdzającego spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005.