Nosowo zlokalizowany dołek rozwojowy tarczy nerwu wzrokowego z towarzyszącą makulopatią - Święch-Zubilewicz, Anna; Chorągiewicz, Tomasz; Dolar-Szczasny, Joanna; Rejdak, Robert; Mackiewicz, Jerzy (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Rozwojowy dołek tarczy nerwu wzrokowego jest wrodzoną anomalią, której może towarzyszyć makulopatia. Przedstawiony w tej pracy opis przypadku dotyczy rzadko spotykanego nosowego umiejscowienia dołka z towarzyszącą mu makulopatią u 64-letniej kobiety