Wybrane procedury w opiece okołooperacyjnej nad chorym ze stomią - Cierzniakowska, Katarzyna; T. Szewczyk, Maria; Cwajda, Justyna; Stodolska, Alina; Jawień, Arkadiusz; Banaszkiewicz, Zbigniew (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Nowoczesne pielęgniarstwo nierozerwalnie kojarzy się z takimi pojęciami, jak proces pielęgnowania, modele opieki, holizm, jakość opieki, standardy, procedury i algorytmy postępowania pielęgniarskiego. Ukierunkowane i specjalistyczne przygotowanie zawodowe upoważnia pielęgniarkę do realizowania planu opieki nad pacjentem z chorobą jelit, szczególnie w zakresie przygotowania przedoperacyjnego i postępowania pooperacyjnego. Chirurgia jamy brzusznej, a w szczególności jelita grubego nierozerwalnie wiąże się z problemami opieki nad chorymi, u których zachodzi konieczność wytworzenia stomii. W artykule zaproponowano procedury postępowania pielęgniarskiego u chorych ze stomią zarówno w okresie przedoperacyjnym, jak i po zabiegu chirurgicznym. procedura, stomia, opieka pielęgniarska.